Brødrene Robin og Alexander Dale Oen hadde et tett og spesielt forhold der toppidretten var en felles plattform. De snudde mangel på badebasseng og en uendelig lang treningsvei til noe positivt. De mente at de hadde fått en fordel siden de var oppvokst i de barske omgivelsene i Øygarden. Denne fordelen hadde ikke alle de som bodde tett ved et 50m basseng i en storby. De ble tidlig vant med å strekke seg og tøye grenser.

«De har et helt spesielt brødreforhold. Hadde det ikke vært for Robin, er jeg ikke så sikker på om Alexander hadde vært der han er i dag». Dette uttalte landslagssjef Petter Løvberg i forkant av OL i Beijing sommeren 2008.

Drømmen til Alexander og bror Robin var å vise at du kan gjøre hva du vil, bare du vil det nok. At en kunne bli verdens beste svømmer og komme fra Øygarden, mange mil unna nærmeste 25 meter basseng, (og titalls mil unna nærmeste 50m basseng) var nesten ikke til å tenke på en gang for folk flest. Aexander ble verdens beste i en verdensidrett som svømming.

Alexander hadde til mål å vinne OL-gull i London 2012 først, så skulle brødrene Dale Oen starte The Dale Oen Experience (DOE) sammen. Dessverre gikk det ikke sånn. Alexander ble plutselig borte for oss, men drømmen hans lever videre.

The Dale Oen Experience er opprettet i Alexanders minne, og Robin står i føringen med brødrenes filosofi og visjon som grunnlag.