Alexander Dale Oen var en av våre største idrettsutøvere, og et fantastisk menneske. Han tok Norges første Olympiske medalje i svømming og viste oss at vi kan gjøre hva vi vil bare vi er fokuserte og vil nok.

Norway's silver medal winner Alexander Dale Oen waves at the medal ceremony of the men's 100-meter breaststroke final during the swimming competitions in the National Aquatics Center at the Beijing 2008 Olympics in Beijing, Monday, Aug. 11, 2008. (AP Photo/Itsuo Inouye)

Norway’s silver medal winner Alexander Dale Oen waves at the medal ceremony of the men’s 100-meter breaststroke final during the swimming competitions in the National Aquatics Center at the Beijing 2008 Olympics in Beijing, Monday, Aug. 11, 2008. (AP Photo/Itsuo Inouye)

Alexander vokste opp i Øygarden utenfor Bergen, et sted som ikke er spesielt godt tilrettelagt for svømmere. Han fant allikevel tidlig ut at svømming var sporten for ham og at han ville bli best. Han svømte fordi han elsket det. Som svømmer var Alexander ekstremt målbevisst og fokusert, samtidig som han hele tiden var veldig positiv og usedvanlig god til å motivere seg selv. «90% av prestasjonen sitter i hodet» sa han. Han hadde hele tiden mål og delmål, og han ga alltid alt når han svømte, også på trening. Hans motto var – Go fast!

Denne målbevisstheten og stå-på-viljen ga uttelling. Alexander tok sin første internasjonale medalje med sølv på 50 meter bryst langbane i EM for juniorer 2003. Det var starten. Deretter fulgte bronser, sølv og gullmedaljer i EM, VM og OL, med gull på 100 meter bryst i VM i Shanghai 2011 som det største høydepunktet. Finalen i 100 meter bryst VM 2011 ble avholdt 25. juli – tre dager etter massakren 22. juli.

Alexander svømte den dagen for å gi alle nordmenn et håp. Det var det eneste han følte han kunne gjøre for landet sitt, mens han var så langt borte fra oss. Han dedikerte gullet til ofrene og deres pårørende. Den dagen viste han en styrke og en dyp menneskelighet, og han legemliggjorde hva alle nordmenn følte i tiden etter terroren. Han sa han ville bringe håpet tilbake til en eller to av oss – men han nådde oss alle.

Som idrettsutøver var Alexander en gigant, som menneske var han enda større. Alexander skapte liv og glede der han var – bare ved å være seg selv. Han inspirerte alle rundt seg med sitt smil og sitt intense engasjement. Og han ønsket å dele med oss alt det han selv opplevde som fantastisk. Det var dette ønske om å dele gledene og opplevelsene med andre som gjorde at han og Robin bestemte seg for å starte The Dale Oen Experience. Han ville at alle barn skal få muligheten til å oppleve det vakre havgapet på vestlandet, de høye fjelltoppene i Lofoten og de store viddene på Hardangervidda. På samme måte som han hadde opplevd dem.

HAMAR 2012-07-01: Idrettsgallaen i Hamar OL-Amfi. PICTURED:

HAMAR 07-01-2012: Idrettsgallaen i Hamar OL-Amfi.

Alexander var stolt over å komme fra Øygarden og å være Stril. Han følte en spesiell nærhet til den vestlandske naturen og levemåten ytterst i havgapet. Hans forfedres styrke og kamp mot naturkreftene bar han i sitt hjerte. Stoltheten over sine røtter og hva de hadde hatt å stri med bygde hans identitet og styrke.

Alexander Dale Oen var en inspirasjonskilde for så mange. Han lærte oss at vi kan komme langt med vilje og fokus. Og han ble et forbilde for oss med sin menneskelighet når vi trengte det som mest etter 22. juli 2011. Det var denne kombinasjonen av styrke og sårbarhet som gjorde han til en legende.  Alexander Dale Oen døde av sykdom 30. april 2012 på treningsleir i Flagstaff i USA. Han ble 26 år. The Dale Oen Experience er opprettet i Alexanders minne.